zaterdag 8 maart 2014

Motorleslogboek 12

Motorles 17

De zeventiende les alweer. Dat betekent dat ik 10 (8 + 2 eigenlijk) AVB lessen en 7 lessen op de weg heb afgerond.

Sinds vorige week merk ik dat de macht over het stuur toeneemt. De fiets wordt steeds beter controleerbaar. Met name het duwen met de knieën gaat goed. En ook het kijken gaat steeds beter. Richard merkt dat op. Vorige week en deze les deel ik met Zito Schouten. Beiden vrijwel gelijk niveau, met eigen accenten.

Wat waren deze vandaag? Inparkerende auto's. In Schellinkhout. Zie nog de angstige blik in 's mans ogen. Passeerde ik te nabij van achter. Houd die afstand erin. Dat is inderdaad wel een stuk verstandiger in plaats van denken "oprotten met die hoestbui, auwìh!" en er dan langs tetteren.

Invoegen. Dit mag zekerder en op tijd. Richard komt mij bijna voorbij op de Westfrisia, hoewel ik hem wel snel in de dode hoekkijker had. Dus plannen, meer vooruitkijken naar de komende situatie. Naar de stoplichten toe plannen, is in middels een wel haast gevleugelde uitspraak in het oortje.

Dit invoegen geldt ook voor het oprijden op de snelweg. Goed vroeg kijken wat de situatie is. En dan niet te lang wachten naar de linker helft te gaan.

Bij al deze handelingen ook goed spiegelen. Vooral ook bij het aangeven van de richting. Eerst de ene spiegel, dan de ander, dan de dode hoek en als laatst die knipper aan.

Tenslotte het rijden op een rotonde. Probeer steeds de rechte lijn te pakken: van buiten, naar binnen, naar buiten. Dus rechterkant weg, linkerkant op de rotonde en uiteindelijke rechts de afslaande weg op. Zo kun je namelijk nog remmen als het moet omdat het bochtenwerk wordt vermeden. Doe je dat op de andere manier en moet er geremd worden. Dan liggen we binnen de korste keren op de bek.

Honda cb900F 'Hornet'

Tip voor de kwaliteit van de weg, zeker zonder ABS vanwege de Hornet: niet per se in het midden blijven rijden als daar zand of stof ligt. Zoals vandaag. Remmen op zand betekent griploosheid.

Hornet, oftewel Horzel

Leuk waren de twee met lange haren wapperende motordames. Zaten wel erg dicht op de auto voor hen. En Richard maar zeggen: "Oh en dan wel heel erg goed kijken, doen jullie bij mij lang zo overdreven niet". Haha, ja joh, ...dus... Tja Richard begon met melden dat we achter die 'lekkere meiden' aan moesten. Maar overwegend werden we wel gecomplimenteerd voor ons kijkgedrag. Op kruispunten, zijweggetjes enzovoorts.

Conclusie een heel goede les die extra leerzaam was doordat we nog langs een aanrijding moesten rijden ook en ruimte maken voor de politiewagen.

Wel is het zo dat het ongeduld toeneemt. De jeuk eveneens. Die helse machine staat stil in de tuin. Ik kan niet wachten om te gaan...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten